Zdrowa żywność Wolin
Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że osiągnięte w momencie warzywa można ukisić także dzięki temu kosztować je przez pełny rok. To ponad pyszny, złoty w domowym rodzaju zapach oraz znacznie dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Wałcz
Co takiego dużego stanowi w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Więc one rozwijają cukry w wynikach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który mówi za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ immunologiczny, jednakże nie tylko. Coraz więcej słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z środkiem, co daje, że pewne bakterie w jelitach pamiętają jeszcze nacisk na nasze zdrowie psychiczne! Nie o to lekceważyć tej specjalnej mikroflory, a nawet trzeba ją skorzystać pod opiekę, planując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co dobrze, kiszonki mają wiele witaminy C niż warzywa w sytuacji surowej. Oraz więc skuteczny przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości a w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – większość spośród nich istnieć prawdopodobnie teraz znasz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas również znajdziesz w niniejszym kontekście. To do dzieła!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i leczysz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To doskonale. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w bezpośrednich sokach. Inaczej będzie brać kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go i więcej ubij kapustę. Zabieg ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. Oraz wtedy będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest teraz gotowa. Na wynik daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na sam słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w pełni. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do silnego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz być ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego a zaś ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stronie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sumy zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w jasnym pomieszczeniu. Również toż aby istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został wytworzony przez polskie sklepy oferujący Polskie produkty z dostawą do biurowcu w Niemczech.